Hvis børnene skal robusthedstræne – skal de voksne også!

af Krista Koldborg Moeller

Har dit barn mere end en gang sagt til dig – ”at hvorfor skal du så ikke” og du har svaret ”fordi” – så vil jeg advare dig om, at den ikke gælder her? Du skal, som den troværdige voksne, også selv på banen.
Jeg skrev et indlæg her om, at vi fratager vores børn muligheden for at robusthedstræne – men vi gør det faktisk også tit for os selv.

Ofte fordi vi sammenligner det at være motiveret med det at have lyst. Når vi er motiveret, har vi lyst til at udføre opgaven, vi mærker energien – faktisk bader vores hjerne i dopamin – lykkefølelse – fordi vi gør noget vi er motiveret af – måske fordi vi er specielt gode til den her type opgave.

Derfor siger vi også tit til os selv ”hvad har du lyst til”, og ”hvad har du fortjent”. Og er det at smække benene op i sofaen i stedet for at løbe en tur, at spise slik en onsdag aften (det ville vi naturligvis ikke udsætte vores børn for, det er jo ikke fredag…!) – ja, så træner vi faktisk ikke vores robusthed!

Hvad var det nu robusthed var…!

Det handler ikke om dårlig samvittighed. At du vælger sofaen, fremfor at løbe en tur vil for de fleste efterfølgende give dårlig samvittighed – dårlig samvittighed står på listen over indre pres og er en risikoadfærd, som lukker stress ind. Så du skal ikke robusthedstræne for at undgå dårlig samvittighed. Du skal gøre det, fordi modgang rent faktisk modner.
Vi indeholder et stort potentiale til at håndtere modstand – men det skal trænes. Og det giver ret god mening at gøre noget, vi ikke har lyst til.

SIG NEJ TIL NOGET DU HAR LYST TIL!

Eller løs en hadeopgave!
Det handler om at identificere områder i livet, hvor du gør noget, fordi du har lyst til det, men egentlig ikke får det udbytte, du ønsker.
Det kan fx handle om, at du er så træt, når du kommer hjem fra arbejde, at du kaster dig foran fjernsynet og ikke kommer derfra igen, før det er sengetid.
Når sofaen er det, du har allermest lyst til, og den er indenfor rækkevidde, så er det naturligvis den, du skal sige nej til. I samme øjeblik du har sagt nej og har sendt sofaen et overbærende blik, vil du opleve en lille kerne af tilfredshed, der spreder sig rundt i kroppen, hurtigere end du kan forestille dig. Trætheden forsvinder pludselig også, og i stedet oplever du, at du er i gang med noget, du for få øjeblikke siden ikke på nogen måde kunne overskue.
Tror du ikke på det – så prøv. Vi udsætter faktisk vores børn for det dagligt (forhåbentlig) – og det er naturlig robusthedstræning.

Hvornår gør jeg det?

• Jeg kunne spise chokolade HVER dag og flere gange dagligt. Men der siger jeg ofte NEJ!
• Jeg er en beskeden pige – jeg kan faktisk bedst lide at knokle, og foretrækker at lade mine bedrifter tale for sig selv. Jeg er ikke den, der søger spotlight, og store begivenheder som f.eks. mit bryllup, hvor jeg naturligvis var i centrum, var på nogle områder meget grænseoverskridende. Så at se mig selv i avisen den anden dag, var faktisk overvældende for mig. Men jeg gør det, fordi jeg VIL leve af min passion, og der skal jeg jo dagligt gøre opmærksom på, at jeg findes, at jeg kan skabe en stor værdi for andre. Så tro mig! Jeg træner BIG TIME hver dag sammen med COACH ME!

Så hvad gør du?

PS. På et Robusthedsforløb bliver du taget i hånden sammen med mig. Det her punkt er netop årsagen til, at mange ikke når deres mål, og at mange føler sig utilstrækkelig. De tror, at gøre dét de har lyst til styrker deres stress- immunforsvar – men nej. Den gode nyhed er: at det er faktisk super nemt, og du vil slet ikke kunne lade være, når først du mærker forskellen!  Så styrk dit mentale immunforsvar sammen med mig, og stå stærk! Jo hurtigere – jo bedre!

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest