Ligger du vågen om natten?

af Krista Koldborg Moeller

Ligger du vågen om natten og tænker på dine børns velbefindende, den kage du IKKE skulle have spist, hvorfor din mand bare kan sove, når der er uløste diskussioner, rod og ikke mindst: hvad mente din veninde med den besked hun sendte?

Når du tænker for meget – så gennemgår du dine negative tanker og følelser igen og igen: Du undersøger dem, sætter spørgsmålstegn ved dem – ligesom du ælter en dej.

Du tænker måske over en nyligt opstået konflikt med en relation: Hvordan kunne hun sige sådan? Hvad mener hun egentlig? Hvordan skal jeg reagere?
Måske oplever du også gæreffekten: Problemet vokser: Er det i orden, jeg er vred? Hvad nu hvis jeg konfronterer hende med det? Hvad synes hun så om mig?

Dine negative tanker vokser som gærdej!

Problemet vokser ligesom gærdej til dobbeltstørrelse: det fylder alt i vores sind. Fra at være en konkret konflikt, bevæger den sig ud i andre begivenheder eller situationer i vores liv:

Hvis jeg ikke kan håndtere en konflikt som denne, hvordan kan jeg så overhovedet håndtere den opgave, jeg står overfor i mit arbejde, overfor mine børn osv.? Jeg lader altid andre træde mig over tæerne. Mine forældre har aldrig lært mig at sige fra. Jeg er for svag til at gøre noget. Mine forældre havde også deres. Mine børn får sikkert de samme problemer, som mig, hvis jeg ikke lærer at sige fra.

Dine tanker springer fra det ene til det andet – uden du kan styre det. Din krop bliver anspændt, maven slår knuder, pulsen stiger.

Du grubler, tager det hele alvorligt og lader en situation påvirke dine beslutninger. Måske ikke de bedste beslutninger: du mister dit fokus – og det svækker din evne til at løse problemer, dit mentale overskud, fysiske helbred og gode humør og selvværd.

Grublerier

Specielt kvinder kan gruble over hvad som helst – vores udseende, vores familie, vores karriere, vores helbred. Det er sikkert en del af vores omsorg også at bekymre os om andre. Og en vigtig egenskab som mor.

Men – i værste fald kan det være gift for os. Den kan stå i vejen for vores evne til at løse problemer, og motivation mod at ville skabe noget nyt. Vi mister troen på, at det er muligt. Du kigger på dit liv gennem en forvrænget linse. Din negative sindsstemning kaster kun lys på de stier, der fører mod negative knudepunkter:

Du tænker på en konflikt med din søn – det får dig til at tænke på dit temperament – det får dig til at tænke på din manglende evne til at styre det – det får dig til at tænke på din mor – som får dig til at tænke på din barndom. Og din karriere fungerer heller ikke osv. osv. Snart har du listen klar med negative erindringer.

MEN DER ER EN GOD NYHED!

Vi kan styre vores følelsesliv – vi kan tage indre kontrol – slippe grebet – kravle op på fast grund og undgå fremtidige fælder.

HUSK, det, du fokuserer på, vil vokse: så hvad vil du fokusere på?

PS: Du kan starte med at give din hjerne et positivt skyl hver dag gennem mentaltræning – læs med her.

 

 

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest