Psykolog vs. coach

af Krista Koldborg Moeller

Det skal på forhånd siges, at mit kendskab – sådan 1:1 psykolog, er sparsomt. Og jeg vil på forhånd også sige, at lige som der både er gode og dårlige coaches, er der naturligvis også gode og dårlige psykologer.

Mit budskab er dog: at der hvor jeg rykkede mig ALLERMEST. Der hvor den største forandring skete, var den dag, jeg mødte coaching. Det kunne altså bare noget. Den måde at rykke rundt med mine overbevisninger, og virkelig udfordre mig fremadrettet, lige dér skete der noget, man vil kalde en forandring. Men hvad er forskellen på en psykolog og en coach?

Supervision, arbejdspsykolog mv.

Jeg har sikkert været uheldig, eller måske du har prøvet samme scenarium? Men i mit arbejde som socialrådgiver og underviser har jeg fået supervision og har også været ved en arbejdspsykolog (som et spinkelt plaster på såret for en virkelig dårlig behandling). Og ingen steder rykkede det mig fagligt eller personligt.
Jeg husker supervision dengang som et sted, hvor der tit blev fyldt i af dårlige oplevelser. Specielt ift. ledelse eller en kollega. Her åbnede man virkelig op – der var jo 100 % tavshedspligt– men der var ingen fremdrift. Der var ikke det her positive fremadskuende perspektiv, men mere en anerkendelse af, hvor svært det måtte være, at være i den situation, som vedkommende var i.

Det var også tit noget ledelsen ikke var tryg ved, for hvad blev der talt om? Jeg husker situationer, hvor vi skulle tage den velkendte runde og bare fortælle om, hvordan vi havde det. Her blev der tit grædt.
Jeg har intet mod trivselsrunder, tårer (jeg har MEGET let til tårer selv når jeg bliver rørt mv.) eller turde tale om tingene. Overhovedet. Men hvad er formålet. Tanken var måske, at få ”lettet sit hjerte”: ”Arh, det var godt at få sagt højt”. At få anerkendelse på, hvor hårdt dette måtte have været – men rent faktisk rykkede det ikke.

Mit møde med arbejdspsykologen startede med, at han meddelte, at han skulle fortælle min arbejdsgiver hvad status var ”altså for dét, de betalte for….” Der lukkede portene også for mig, og intet i denne samtale bragte mig videre.

Hvorfor er coaching bare så godt?

Coaching er jo som alt andet godt, hvis du finder en god coach. Det skrev jeg mere om HER
Hvad er coaching? Coaching er for mig, at gå nysgerrig rundt og afsøge alle kroge i dit mentale landskab. Jeg stiller mig til rådighed ved at være stærkt nærværende, lytte fokuseret, stille relevante og udfordrende spørgsmål. Her fortæller min erfaring mig, men også min store værktøjskasse og viden om metoder, HVAD, der er nyttig i din i netop din proces.

Coaching er kraftfuld, fordi der INGEN gode råd er. Ejerskabet hviler hos dig – og det booster din bevidsthed og åbner op for dit store potentiale til at optimere dig.
Jeg vil ønske for dig, at du prøvede det! Det flyttet mig helt enormt, og jeg ved, hvad der er på spil for mig – og ikke mindst – hvor vil jeg hen!

Så hvad er forskellen på en psykolog og coach?

Det bliver jeg faktisk tit spurgt om, og en del af dem jeg har coachet har også været forbi en psykolog. Jeg vil sige 3 ting om coaching:

  1. Coaching er en samtale mellem to personer, som primært handler om at gå på opdagelse i den enes verden. Her adskiller det sig fra en almindelig samtale, hvor man ofte samtaler, og udveksler erfaringer. Her er coachingsamtalens fokus altid i fokuspersonens verden.
  2. Det er læreproces, hvor man undersøger og udvikler sin personlige handlemuligheder i forhold til udvalgte problemstillinger.
  3. Sidst men ikke mindst handler det om forholdemåder: Altså hvordan forholder du dig til dine udfordringer – mere end hvad er din udfordring.

Så man kan sige, at forskellen på psykolog og coach er:

Når du som mennesker oplever der er noget du gerne vil, men ikke får gjort, så er der ofte to valg: Du kan vælge at analysere, hvorfor tingene forholder sig som de gør, hvornår ”bristen” er opstået, og hvordan man får det “fjernet”. Det er i høj grad den metode psykoterapien og klinisk psykologi anvender. Her er fokus relativt højt på fortiden og på at finde en årsag.

I coaching retter du din opmærksomhed mod de mål, du ønsker at nå, og der åbnes op for den indre kreativitet og drivkraft. Hjerneforskning viser, at forandring er svært – det kræver mere end bare en sparsom overvejelse – det kræver vedvarende opmærksomhed og en viljeindsats.

Hvad har coaching svaret på?

Coaching bredere sig, og ses som løsning på mange ting i dag. Det er ikke længere forbeholdt sportens verden – men både i det private og i arbejdssammenhænge har coaching relevant svar. Coaching imødekommer det behov der for afklaring og bevægelse: Altså man er ikke tilfreds, man vil gerne et andet sted hen med sin udfordring. Og her er der valuta for pengene: Vi styrkes gennem (god) coaching til handlekraft, motivation og helt konkrete handlinger, som kan udføres med det samme.

Helt essentielt er det også at sige om coaching: Resultatet kommer kun ved fokuspersonens indsats. Men den dygtige coach er stærkt medvirkende til, at få dig til at commite dig – altså: hvor vigtigt er det? Hvornår gør du noget? Og hvordan kan du se, du er i mål?

Jeg lover dig, at coaching kan mere end du tror!

 

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest